Maksim Gorki Ana

09:23:00

Maksim Gorki'nin yayınlandığı günden beri milyonlarca basılan en önemli yapıtlarından biridir. Yazar, romanını yazarken Soronovo fabrikalarında meydana gelen olaylardan esinlenmiştir. Yazarın, bu olaylarda önde gelen işçi Zalomov ve anasını tanımış olması ve savunmalarına katkıda bulunması Ana romanının yazılmasının temelini atmıştır.

Ana romanı, Rusya’da bir kasabada yaşayan bir işçi ailesinin hanımıdır Nilovna. Yaşadıkları yerde tipik bir durum olan koca dayağı, erkeklerin sürekli içip sarhoş olmaları, kaba davranışları, kadınlara sürekli hizmetçi gibi muamele yapılması onunda kaderi olup çıkmıştır. Bu durum etraftaki diğer aileler için de pek farklı sayılmazdı. Herkes yazılı olmayan bir antlaşma yapmışçasına aynı kısır döngü içinde yaşamaya devam etmektedir. Bunun yanında kasaba sakinleri birbirlerine karşı da düşmanca düşünceler beslemekte ve her fırsatta ciddi kavgalar etmektedir. Aksi ve inatçı kocası hastalandığında, hastaneye dahi gitmeyi kabul etmemiş, buna yeltenen Nilovna’yı dayakla tehdit etmiştir. Bir süre hastalık ve acılara boğuşan kocası sonunda öldüğünde Nilovna oğlu Pavel ile kalakalmıştır. Pavel önündeki tek rol model olan babasının ölümünün hemen ardından tıpkı onun gibi olmaya heveslenmiştir. Bir gün oldukça sarhoş bir halde eve gelir. Fakat bünyesi içtiği az miktar içkiyi dahi kaldıramamış ve kendisi dahi bu haline pişman olmuştur.

Zamanla siyasi düşüncelere ilgi duyan Pavel sosyalizmi öğrenmeye başlar. Kitap okur, arkadaşlarıyla toplantılara katılır. Annesi Nilovna Pavel’in bu durumundan birazcık korku duymaktadır. Çünkü sosyalistlerin Hristiyanlık hakkındaki görüşleri ve oğlunun herhangi bir nedenden ötürü tutuklanması korkusu onu endişelendiriyordu. Pavel zamanla daha aktif hale gelir, bilinci geliştikçe mücadelesinde sorumluluk alır. Evlerinde kalan Andrey tutuklandıktan bir süre sonra Pavel ‘de çarlık polisi tarafından tutuklanır. Her türlü aydın ve demokrat düşünceye karşı olan Hükümet tutuklama furyasına Pavel’i de dahil etmiştir. Pavel’in çalıştığı fabrikada işçileri bilinçlendirmek için dağıttığı bildiriler tutuklanmasına yol açmıştır. Nilovna oğlunun mücadelesine gittikçe daha çok saygı duymaya başlamış. Hatta oğlunun çalıştığı fabrikada işe girmiştir. Amacı Pavel’in mücadelesini sürdürmek ve içeriye bildirileri ulaştırmaktır. Bir süre sonra Andrey hapisten çıkar. Ana zamanla Andrey’in yardımlarıyla ilerleyen yaşına rağmen okuma-yazma öğrenir. Ana Andrey’i de tıpkı oğlu gibi sevmeye ve güvenmeye başlamıştır. Pavel hakkında bilmediği bir takım durumları Andrey ona anlatır. Ana Pavel’in Saşa’yı seviyor olmasına rağmen mücadeleleri için evlenemediğini öğrenir. Ana oğlunun mücadelesini anlamaya başladığında oğluna yardım etmeye başlar. 1 Mayıstaki olaylardan sonra oğlu ve arkadaşı tutuklanır. Oğlunun ve arkadaşlarının mahkemeye çıkacağını öğrenen ana heyecanla o günü bekler. Mahkeme zamanı geldiğinde Ana oğlu için endişe duymaktadır. Savcının soruları dinlenir ve Ana,Pavel ve diğer yoldaşlarının korkusuz ve kararlı tavırlarını açıkça görebilmektedir. Pavel sömürücü kapitalizmi etkileyici bir dille eleştirmiş ve işçilerin ve halkın genelinin içinde bulunduğu sefaleti gözler önüne sermiştir. Hakim onun sözlerini keser,bu durumda diğer yoldaşları da mahkemede ifade vermeyi reddettiler. Mahkeme tarafından sürgün cezasına çarptırılırlar. Ana kararı sevinçle karşılar. Pavel’in sürgünden kaçacağını düşünmektedir. Pavel’in mahkeme yaptığı etkili konuşma bildiri olarak basılır ve halka dağıtılır. Ana bu sorumluluğu alır ve bildirilerin dağıtımına başlar. Trenle köye gidiş sırasında bir ajan tarafından izlendiğini anlar. Ajan ona doğru gelmeye başladığında bağırarak sistemin sömürücü ve aşağılık yüzünü anlatır tıpkı Pavel gibi oda insanları mücadeleye çağırır, daha güzel bir dünyanın mümkün olduğunu haykırır. Ardından kanlar içinde yaka paça tutuklanır.davaları için bir çok yardımda bulunur. Bu romanda bir annenin çocuğu için neler yapabileceğini ona olan sevgisini anlatmaktadır. Annelerimiz hepimiz için çok kıymetlidir.


You Might Also Like

0 yorum