Rıfat Ilgaz Hababam Sınıfı İcraatın İçinde

12:12:00

Ben çocukken Hababam Sınıfı'nın filmlerini izlemeye bayılırdım. Hala da bayılırım. Usta oyuncuları izlemek hep mutluluk vermiştir. Sonra Hababam Sınıfı'nın kitabı olduğunu öğrendim ve okumam gerek dedim. Apartman komşumdan aldım bu kitabı. Okuyup geri vermek şartıyla.

Hababam Sınıfı filmindeki gibi mizah ögesi kitapta da var fakat kitapda siyasi yönler daha ağır basıyor. Özel sektörü eleştiriyor yazar. Ülkenin o zamanlardaki durumunu mizahla karışık lise sıralarına götürüyor. İcraatın İçinde, Hababam Sınıfı'ndaki sınıf başkanı seçimi ile kitap başlıyor. Tabi paralı yatılı ve parasız yatılılar olarak ayrım yapılarak. Mudür bu duruma el atmak ister fakat demokratik yollarla seçimin yapılması gerektiğini düşünen Hababam Sınıfı bunu Mahmut Hocalarına söyler. Sonuç olarak seçim yapılır ve parasız yatılılardan Palamut Recep başkan olur. Müdür, kendisinin patron olduğunu hatırlatmak ister fakat Mahmut Hoca ve Cafer Hoca varken bu mümkün değildir. Bu yüzden onları Milli Eğitime şikayet eder. Mahmut Hoca ve Cafer Hoca yapılan her şey rağmen kovulmak zorunda kalırlar. Ve emekliliklerini istemekten başka çareleri yoktur. Mahmut Hoca'nın son konuşmasını yapması için spor salonunda yer düzenlerler. Mahmut Hoca çok duygulanır ve konuşmasını yaptıktan sonra okuldan ayrılır. Fakat daha sonra anlaşılacaktır ki okul 5 yıldızlı otel yapılması için özel bir şirkete satılmıştır. Okuldaki öğrencilerde başka okullara gitmek zorundadırlar. Okul yıkılır ve Hababam Sınıfı birlik içinde yollarına devam ederler.
"Ne sert yöneticiler, ne kötü niyetli gruplar,bizi, biz Hababam Sınıfı'nı birbirimizden ayıramadı. Ne düşünürsek düşünelim... Hangi görüşte olursak olalım. Biz okul arkadaşı, sınıf arkadaşıyız!"
"Tüm çözülen sorunlar, çözülünce sorun olmaktan çıkardı. Kimse durmazdı o zaman üzerinde."
"Kötü niyetlilerin cüretini, cesaretini artırmamaları için hep onların karşısında olmamız gerekirmiş!"
"Çağınızın adamı olun!"
"Bakın çocuklar, her şeyin tartışması olur da saygının tartışması olmaz!"




You Might Also Like

0 yorum