Sir Arthur Conan Doyle Sır Perdesi Aralanıyor / Kızıl Dosya

17:32:00

Sherlock Holmes serisinin ilk kitabıyla karşınızdayım. Polisiye kitapları çok fazla okumadığımı fark edip bu türe de Sherlock Holmes ile başlamak istedim. İyi ki de alıp okumuşum.

Kitap, Sherlock Holmes'un en iyi arkadaşı Doktor Watson tarafından anlatılır.  İlk Sherlock Holmes macerası olması nedeniyle önemi büyüktür. Doktor Watson ve Sherlock Holmes bu kitapta tanışmışlardır.

İkisinin de Londra'nın pahalı hayatından dolayı bir ev arkadaşına ihtiyacı vardır ve Stamford sayesinde artık birbirlerinin ev arkadaşı olmuşlardır. 
Sherlock Holmes ve Dr. John Watson tanıştıktan sonra 221B'deki evlerine taşınırlar. John Watson, tanıştıkları ilk andan itibaren dedektifimizin gözlem yeteneklerini muhteşem olarak tanımlar. İlk zamanlar bu yeteneğine oldukça şaşırmış ve hayran kalmıştır.

"Kendime özgü bir işim var. Sanırım bu işi dünyada tek yapan benim. Ben bir danışma dedektifim, ne olduğunu anlıyorsan tabii. Burada, Londra'da devletin birçok dedektifi var, birçok da özel dedektif var. bunlar ne zaman işin içinden çıkamasalar, ne zaman hata yapsalar bana gelirler, ben de onları doğru yere yönlendirmeye çalışırım. Tüm kanıtları önüme yığarlar ve ben de çoğu zaman suç tarihi bilgim sayesinde onları yönlendirmeyi başarırım. Kötülükler arasında ailevi bir benzerlik vardır ve bin tanesi hakkındaki tüm detaylar ayaklarımın altındaysa, ilkiyle bininci arasındaki bağı çözememen imkansızdır."

Sherlock Holmes, sırları çözerken tümden gelim yötemini kullanır. Bunu da bize şöyle açıklar:

 "Bir mantıkçı, bir damla suyun Niyagara'dan mı yoksa Atlantik'ten mi geldiğini, ikisini de hiç görmemiş olsa da anlayabilir.Demek ki bütün hayat bir zincir,bir halkası görüldüğünde bilinebilen bir doğa. Tüm diğer sanatlar gibi, Akıl Yürütmenin ve Analiz'in bilimi de uzun ve sabırlı bir çalışma sonucu öğrenilebilecek bir konudur. Bu çalışma öyle uzundur ki ölümlü bir insanın bu konuda mükemmelliğe ulaşması için ömrü yetmez.İşin en zoru olan ahlaksal ve ussal yöne bakmadan önce daha temel konuları açıklamama izin verin. Biriyle karşılaştığınızda, bir bakışta onun geçmişini, ne iş yaptığını nasıl öğrenebilirsiniz? Aptalca görünse de bu çaba gözlem yeteneğini keskinleştirir ve kişiye nereye bakması gerektiğini ve ne araması gerektiğini öğretir.Bir insanın tırnaklarından, yeninden, postallardan, pantolonundan, başparmağındaki ve işaretparmağındaki, nasırlardan, ifadesinden, kolluğundan... Bunların her birinden o insanın özellikleri kolayca anlaşılır. Hepsi bir araya gelince, soruşturma yapanın bir davada hataya düşmesi neredeyse imkansızdır." 


Örnek vermek gerekirse:

"Demek sen o adamın emekli bir bahriye çavuşu olduğunu anlamadın , öyle mi?
Hayır, gerçekten de anlamadım.
Bunu bilmek, neden bildiğimi açıklamaktan daha kolaydı. İki kere ikinin dört ettiğini kanıtlaman istense zorluk yaşayabilirsin, halbuki sonuçtan sonuna kadar eminsindir. Adamın elinin üstündeki çapa dövmesini sokağın ta diğer ucundayken fark etmiştim. Bu, denizle ilgisini gösteriyordu. Yürüyüşü ordu tarzı idi aynı zamanda, favorileri de düzenli kesilmişti.O zaman bahriyeli olduğunu anlayabiliriz. Kendine önem veren ve komuta havası taşıyan bir adamdı. Başını nasıl dik tuttuğunu ve bastonunu nasıl salladığını görmüş olmalısın. Kendinden emin, saygılı, orta yaşlı bir adam olduğu yüzünden anlaşılıyordu. Bunlar da onun eskiden bir çavuş olduğunu anlamamı sağladı." 


Bu macerada Enoch J. Drebber ölümü üzerine araştırma yapan dedektifimiz olayı çözdükten sonra bu davanın o ana kadar karşılaştığı en ilgi çekici ve öğretici dava olduğunu bu davayı kaçırmış olsaydı kendini asla affetmeyeceğini söylemiştir.

Kavuşamamış bir aşkın intikamı iki cinayete neden olmuştur. Cinayet olduğu boş evdeki ipuçlarından Sherlock Holmes, öldüren kişinin izini sürmüştür.

"İki kişi aynı evde yaşamaya başlayacaksa birbirlerinin en kötü yanlarını bilmeleri gerekir."

"Bilirsin sihirbaz sırlarını açıklarsa numaralarının hiçbir değeri kalmaz."

"Birine biraz güvenmek hiç güvenmemekten daha kötüdür."

"Bu dünyada ne yaptığının hiçbir önemi yoktur. Asıl mesele, insanların neyi yaptığına inandırmaktır."

"Büyük bir zihin için hiçbir şey küçük değildir." dedi Holmes tumturaklı bir tavırla."



You Might Also Like

3 yorum

  1. Bir şey sorabilir miyim?(sormuş bulundum 😀) Siz ilk kitap dediniz,bu serilerin sırasını ve isimlerini yazabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) ben sırasını söyle biliyorum ama bu romanları için geçerli bir de hikayeleri var haberiniz olsun.
      Sherlock Holmes Romanları Sırasıyla
      1-Kızıl Soruşturma / Kızıl Dosya / Kızıl Dava
      2- Dörtlerin İmzası / Dörtlerin İşareti / Dörtlerin Yemini
      3-Baskerville'in Köpeği / Baskerville Tazısı
      4-Korku Vadisi

      Sil
    2. Teşekkür ederim 😅

      Sil