To Kill A Mockingbird (Bülbülü Öldürmek)

17:56:00



Siyah Beyaz filmleri izlemekten hoşlanıyorsanız işte sizin de seveceğinizi düşündüğüm bir filmle karşınızdayım. Bülbülü Öldürmek...



Ben Siyah Beyaz filmleri izlerken kendimi geçmişin sokaklarında yürürken buluyorum. Eğer sizde de aynı his oluyorsa bu filmi izleyin yoksa çok şey kaçıracaksınız.

Atticus Finch


Film, 1962 yılında ABD'de çekilmiştir. Bülbülü Öldürmek adlı kitaptan  Horton Foote'un uyarlayarak senaryosunu yazdığı filmi, Robert Mulligan yönetmiştir. Filmde, Gregory PeckJohn Megna ve Frank Overton  gibi usta oyuncular başrolleri paylaşmışlardır. 


bülbülü öldürmek film ile ilgili görsel sonucu

Filmin müziklerini, Elmer Bernstein'e aittir. Filmin özgün müziği ile film, Altın Küre ödülü kazanmıştır. 

bülbülü öldürmek film ile ilgili görsel sonucu

Filmin konusu, Amerika'nın Güney Eyaletlerinden biri Alabama'nın bir kasabasında ırkçılığın en üst noktasında olan 1930'lu yıllarda gerçekleşmektedir. Bu filmin kendini izleyiciye açıkça sunmasının nedenlerinden biri senaryonun kitapla birebir uyarlanması olmuştur. Kitapta ne okuduysam filmde de o vardı. 

Beyaz bir kadının ırzına geçtiği iddiasıyla suçlanan zenciyi sadece Atticus Finch, avukatlığını yapmayı kabul etmiştir. Tabi bu olaydan sonra çoğu kişi ona kızmıştır ve bu işe kalkışmasının kendilerince saçma olduğunu ona anlatmaya çalışmışlardır. Ancak idealist avukat yolundan dönmeyecektir. 



Scout, abisi Jem ve çocukluk arkadaşı Dill ile her yaz ağaç evlerinde oynar mutlu mesut yaşarlardı. Kasaba halkı, Scout ve Jem'in babalarının zenciyi savunduğu için çocuklara babalarının davranışının ne kadar kötü olduğunu onları her gördüklerinde dile getirirler. Atticus Finch, çocuklarına sakın olmalarını ve bu konu yüzünden kavga etmemelerini rica eder. O sakin biridir ve çocuklarının tüm sorularına sakın bir şekilde cevap verir. Düşünceleriyle insanları etkileyeme çalışır. 


Kill Quotes.

Günümüz yargı sisteminde (bazı istisnalar hariç) belki de kolaylıkla savunulabilecek bu sanığın, sürü psikolojisi ve ayrımcılığın bu denli keskin olduğu toplumda ne kadar çetrefilli, ahlaksız, ailenin adını lekeleyen bir durum olduğunu görüyoruz.


To Kill a Mockingbird (1962): Featuring Gregory Peck in Towering Oscar-Winn...




Mahkeme zenciyi suçlu bulur. İnsanların bu duruma karışmaması suçsuz olduğu çapraz sorgulamada bile belli olan bu kişinin sırf zenci diye suçlu bulunması...



Filmin en güzel sahnelerinden biri, Atticus'un mahkeme salonunu terk ederken zencilerin ayağa kalkması ve pederin ayağa kalkmayan kızı "baban geçiyor, ayağa kalk." diye uyardığı sahneydi. .

Scout learns an important lesson it s a sin to kill a mockingbird.

Mahkeme kararından sonra Bay Ewell Atticus'a zarar vereceğini herkesin içinde ona söyler. Ve bir gece elinde mutfak bıçağı ile Scout ve Jem'e zarar vermek isterken komşuları Bay Radley (öcü Radley) onları kurtarır. Komşuları hiç evden dışarı çıkmaz ve geçmişte yaptığı eylemlerden dolayı kasaba halkının diline dolanmıştır.



Filmin sonunda Scott, Randley ile onun evine doğru yürürken Randley'nin verandasında dünyayı onun gözünden görmeye başlar.



1963 yılında filme tam 3 Oscar verildi. Bunlar "En iyi erkek oyuncu" (Gregory Peck), "En iyi sanat yönetimi" (Alexander Golitzen, Henry Bumstead ve Oliver Emert) ve "En iyi uyarlama senaryo" (Horton Foote) dallarında idi. Ayrıca film 5 dalda da Oscar'a aday gösterildi. Bunlar da "En iyi film", "En iyi yönetmen", "En iyi yardımcı kadın oyuncu", "En iyi görüntü yönetimi" ve "En iyi müzik" dallarında idi. Film başka birçok yarışmada toplam 11 ödüle ve 12 adaylığa daha layık görüldü.

Bülbülü Öldürmek kitabının yorumumu aşağıya linkini bırakıyorum. İsterseniz bakabilirsiniz.


Film IMDb'den 8.5 puan almıştır.

Benim puanım: 9.4 

Keyifli Seyirler. :)


You Might Also Like

0 yorum