Kopenhag Danimarka

21:16:00





Kopenhag yazımla karşınızdayım. Kopenhag Danimarka'nın başkenti ve ayrıca en büyük şehridir. Ülkenin en büyük adası olan Zeeland'da yer alır. 



København Danca'da "ticaret limanı" veya "tüccar limanı" anlamındadır. Koben tüccar ve "havn" Danca'da "liman" demektir. Şehir merkezi; Sortedam Gölü, Peblinge Gölü ve Skt Jørgens Gölü'nü içeren alandır ve hem şehrin orta kısımlarını hem de Christianshavn’ı içine alır. Burası ayrıca Copenhagen K. olarak da bilinir.


Şimdi ise gelelim benim bu şehirdeki anılarıma:

1.gün:

Oslo'dan trenle Danimarka'ya gittiğimiz için akşam Kopenhag'daydık. Bu yüzden tren istasyonundan taksiye binip otele gittik.

Kaldığımız otelin adı Ascot. Şunu söylemem lazım kahvaltı yerine gitmek için en az 10 basamak merdiven vardı. Ve durum beni zorladı. Otel seçerken bu durum sizi için önemliyse oteli tavsiye etmem. Yardımcı oldular ama düz olması daha iyi olurdu.

Otelin İnternet sitesi: http://ascot-hotel.dk/

2.gün:

Kahvaltımızı yaptıktan sonra şehri turladık. Şehir bir çok kanaldan meydana geldiği için bir çok turist şirketinin tekne turları vardı. Kanalları gezmemizi sağlayan bu tura katılarak bir çok yer gördük. 



CHRİSTİANSBORG:

Burası, eski bir saraydır. Ülkenin Parlamentosu olarak kullanılmaktadır. Ayrıca: Danimarka Başbakanı ve Anayasa Mahkemesi buradadır.
Yani: ülkenin yasama-yürütme-yargı gücü burada, bir arada bulunmaktadır.

Buradaki ilk yapı: 1167 yılında; Absalon kalesi adı ile yapılmıştır. Tarihçilere göre, bu kale: liman dışında, küçük bir ada üzerindedir. Ayrıca: piskoposluk sarayı, bir şapel ve birkaç küçük bina görülür. Günümüzdeki sarayın emel kazısında, bu Absalon kalesinin kalıntıları görülmüştür. 1201 yılında, kale, Roskilde piskoposlarının eline geçer. 1249-1259 yılları arasında ise, korsan saldırıları görülür.

1369 yılında, Absalon kalesi, Hansa birliği tarafından yıkılır ve yeni kale, adadaki kalıntılar üzerine, inşa edilir. 1417 yılında ise, kale, kral tarafında işgal edilir. 1720 yılında, kale, kral Frederick tarafından, tamamen yeniden inşa edilir.

15’nci yüzyıl başında çeşitli eklentiler yapılan yapı: 1794 yılında, Danimarka kralları için ikametgah ve 1849 yılında ise, Parlamento binası olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu aradaki süreçte: 1794 yılında büyük bir yangın, 1884 yılında yine bir yangın ile ortaya çıkan tahribat: 1928 yılında onarılmıştır. Mimari tarz: Neo-barok’dur.

Günümüzde, yapı içinde: resepsiyon odaları, kraliçe kütüphanesi, izleyici odaları, şapel, Parlamento salonu, Yargıtay ve Başbakanlık ofisi bulunmaktadır.




Frederik Kilisesi

Kraliyet sarayı olan Amalienborg'un hemen yanında olan ve heybetli görüntüsü ile sarayı tamamlayan bu kilisenin mimarı bile sizi oraya çekmeye yeter.









Kurtarıcı Kilisesi



İlk kral olan ve  Kopenhag'ı kuran, Danımarka kralı Christianse'nin taç giydiği kilise. Kilisenin mimarisi enteresan olan bu yere çıkabilirsiniz. ben merdivenli diye çıkamadım.






OPERA BİNASI:

Holmen merkezinde, adadadır. Çağdaş mimarinin güzel örneklerinden birisidir. Aynı zamanda, dünya üzerinde, bugüne kadar yapılmış en pahalı opera binasıdır. Yapı: 2001-2005 yılları arasında inşa edilmiştir.

Tekne turundan sonra Nyhan Kanalı yer alıyor. 12. yy’da kurulan başkentin en güzel yerlerinden birisi kuşkusuz kanallar bölgesinin de merkezi konumunda olan Nyhan. Kanalın yanında rengarenk sıralanmış evlerin altında bulunan kafeler ve restaurantlar bulunur.


3. Gün:

Kopenhag'da alışveriş yapılan bir sokak var.Adı Stroget Sokağı, Kopenhag’ın en eğlenceli ve cıvıl cıvıl sokağı, aynı zamanda Dünya’nın en uzun trafiğe kapalı alışveriş caddelerinden biri. Sokağın her köşe başında bir gösteriye rastlayabilirsiniz. Sokak müzisyenleri, dans gösterisi yapanlar ve sihirbazlar bu caddenin ayrılmaz parçaları. 3 km boyunca uzanan Stroget Sokağında gezerken yorulursanız, oturup etrafı izlemek için sıralanmış banklar da bulunuyor. Kopenhag’ta Alışveriş yapabileceğiniz en uygun cadde burası. Stroget Sokağı’nda  Dünya’ca ünlü bir çok mağazayı bir arada bulabilirsiniz. Hediyelik ve hatıralık olarak almak istediğiniz her şeyi burada bulmak mümkün.



Daha sonra City Hall'a doğru yol aldık. Kentin kalbi konumunda bulunan City Hall Square, Belediye Binası önünde halka açık faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir meydan. Bölge halkının yön tariflerinde genellikle merkezi nokta olarak belirlediği bölgede, her daim hareketli bir yaşantı hakim oluyor. Yıl boyunca çeşitli etkinliklerin, kutlamaların ve gösterilerin yapıldığı büyük meydanlıkta, Belediye Binası ile birlikte ulusal günlük gazeteci Politiken’in merkezi “Politikens Hus” da faaliyet gösteriyor.



Şehrin merkezi noktasında görülen Kopenhag Belediye Binası (City Hall), klasik kızıl taş dekorasyonu, estetik mimarisi, saat kulesi ve eklektik süslemeleri ile bölgenin turistik cazibesine etki ediyor. Yürüyerek kolaylıkla ulaşımın sağlandığı meydanı, Kopenhag gezilecek yerler turunuzun başlangıç rotası yapabilirsiniz.
4.Gün:
Rotamız Amalienborg Sarayı (Amalienborg Palace), yapı bağlamında dört ayrı bina ile zenginleştirilmiş. Misafirhane olarak kullanılan VII. Christian’ın Sarayı, VIII. Christian’ın Sarayı, VII. Frederik‘in Sarayı ve IX. Christian’ın Sarayı ismindeki yapılar arasında Kral V. Frederik‘e ait bir heykel yükseliyor. Saraya bağlı durumdaki Amalienborg Müzesi’nde ise kraliyet ailesinin dekorlarını birçok geleneği ile birlikte günümüze taşıyan sergiler varlık gösteriyor. Muhafız değişim törenleri ile bilinen sarayı, Amalienborg caddesine geldiğinizde mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

5.Gün:
İstanbul'a geri dönüş. Çok güzel bir tatil geçirdim. Mükemmel bir yer gitmenizi şiddetle tavsiye ederim.

You Might Also Like

0 yorum