Jane Austen Aşk Ve Gurur (Gurur ve Önyargı)

17:26:00

Jane Austen'in eserlerini okurken basit bir konusu olan bir eseri bile kalemi sayesinde mükemmelleştiren bir yetenek olarak görüyorum onu. Özellikle de eserlerindeki karakterler ve o karakterleri o döneme ve o konuya işleyişi sanki bir nakış gibi akıp gidiyor.

Eğer klasik okumak istiyorum ama ne ile başlayacağımı bilmiyorum diyorsanız Jane Austen'in her kitabını okuyabilirsiniz. Dili diğer klasiklere göre daha anlaşılır.

Aslında kitabın adını Aşk ve Gurur olarak biliyoruz. Aşk Elizabeth karakterini; Gurur ise Darcy karakterini simgeler. Ancak kitabın orijinal ismi Pride And Prejudice yani Gurur Ve Önyargı'dır. Buradan da anlaşılacağı gibi Elizabeth Önyargıyı simgelemektedir.

Mutsuz biten bir aşka sahip olan Jane Austen'ın kendi mutsuz sonuna inat her kitabını mutlu sonla bitirdiği söylenir.(Jane Austen'in hayatını konu alan bir film vardır ismi Becoming Jane. Benim Jane Austen ile tanışmam bu film sayesinde olmuştur.) Aynı zamanda Aşk ve Gurur'da kendi aşkından izler olduğu düşünülmektedir.

Bennet ailesi Mr. ve Mrs. Bennet ve kızları Lydia, Mary, Kitty, Elizabeth ve Jane Bennet'tan oluşan yedi kişilik bir ailedir. Dar görüşlü ve sığ bir insan olan Mrs. Bennet'ın hayattaki en büyük amacı kızlarını zengin ve nüfuzlu birer adamla evlendirmektir. Mr. Bennet ise karısının tüm sığlığına karşılık çok akıllı ve düzgün bir beyefendidir. Kitty ve Lydia balodan davete gezerek tam da annelerinin istediği gibi erkeklerle gönül eğlendirmektedirler. Mary oldukça içine kapanık, sürekli kitap okuyan bir kızdır. En büyük kız kardeş olan Jane aralarında en güzel ve en alçakgönüllü, en iyi huylu olandır. Ana karakterimiz Elizabeth ise babası gibi oldukça akıllı, nasıl davranılacağını bilen, ablası kadar olmasa da oldukça güzel bir kızdır.

Her şey, zengin ve genç bir adam olan Charles Bingley'in, Bennett ailesinin yaşadığı yerin yakınındaki bir malikaneyi kiralamasıyla başlar.  Mr. Bingley'nin taşınmasından sonra civarda verilen bir baloda Bingley, Jane'den çok etkilenir. Ancak kendisinden daha seçkin ve yakışıklı fakat aynı derecede de ukala olan Bay Fitzwilliam Darcy´nin kendisini bu taşralı orta sınıf insanlarla aynı kefeye koyma niyeti yoktur. Öyle ki, Bingley kendisine Elizabeth ile dans etmesini önerir.  Fakat  Darcy  şu sözleri söyler "Hoş bir kız, ama beni cezbedecek kadar değil. Ayrıca başka erkeklerin reddettiği genç kızları eğlendirecek havamda değilim." O sırada Darcy'nin arkasında ona yakın bir yerde olan Elizabeth bu sözleri duyar ve çok öfkelenir.

Tabi bu öfkesi onun Bay Darcy'e olan tavrını değiştirir. İşte burada yazar Elizabeth'in önyargısını göstermek ister. Bay Darcy'e olan tavrından dolayı  Bay Darcy de gurur yaparak ondan uzaklaşır. İşte burada da gurur sembolü ön plana çıkmaktadır.

Fakat zaman içinde, Elizabeth Darcy´i ne kadar çok sevdiğini anlar. Bingley´in yanında Darcy ile birlikte malikaneye geri dönüşü, Elizabeth ile Darcy´nin geçmişteki gurur ve önyargılarını gözden geçirmelerine ve güzel bir geleceğe adım atmalarına imkan verir.


'Kadınlar çok zaman gördükleri hayranlığı gözlerinde büyütürler.
Zaten erkeklerin de istediği budur.''


"Düşüncelerim öyle hızlı akıyor ki onları toparlayacak zaman bulamıyorum; öyle olunca da okuyanlar anlamakta güçlük çekiyor."

"Sen bana, gerçekten sevilmeye değer bir kadının sevgisini kazanabilmek için daha başka erdemlere sahip olmam gerektiğini öğrettin."

"Güzel bir kadının yüzündeki bir çift güzel gözün insana ne kadar büyük bir zevk verebileceğini düşünüyordum. "

"Gerçekten dostum olanlar için yapmayacağım şey yoktur.İnsanları yarım sevmek gibi bir huy doğamda yok."

"Kibir ve gurur, tamamen farklı şeyler, halbuki bu iki kelime genelde eş anlamlı kullanılır. Bir insan kibirli olmadan da gururlu olabilir. Gurur, insanın kendisiyle ilgili, kibirse başkalarının bizimle ilgili görüşleriyle alakalıdır."

"Şu hayatta gerçekten sevdiğim çok az insan var emin ol, hakkında iyi şeyler düşündüklerim de bir o kadar az. Dünyayı ne kadar yakından tanırsam o kadar çok tiksiniyorum."

Ama şu da bir gerçek ki, hepimizin insan olarak birtakım eksiklikleri vardır.

"...eline bir kitap aldı mı,zamanın nasıl geçtiğini fark etmezdi."

"Kurnazlığa yaklaşan her şey iğrençtir bence."




You Might Also Like

5 yorum