Özdemir Asaf Lavinia

20:51:00

Özdemir Asaf bana şiiri sevdiren adamdır. Peki bu adama şiirlerini yazdıran kadın yani Lavinia kimdir? Lavinai'sını herkesten gizlemek ister şair. Bu yüzden gerçek ismi yerine "Lavinia" ismini kullanır. Umutsuz aşkına yazdığı ve herkesin dilinde olan bu şiirin hikayesi yürekleri burkuyor.

"Yaşam öyküleri, sanıldığınca karışımsız değil, karışımlıdır. Her bir yaşam öyküsü, öbür yaşamların parçacıklarıyla tamamlanır."

Özdemir Asaf okul yıllarında aşkının karşılığının olmadığını bildiği halde Lavinia'sına bu şiiri yazar. Şiiri yazdıktan sonra bu şiiri yarışmalardan birine gönderir. Tabi ki şiir çok beğenilir ve yarışmayı birincilikle kazanır.

Sonuçlar açıklandıktan hemen sonra şairden şiirini kürsüde okuması istenir. Özdemir Asaf bu teklifi geri çevirmez. Salondaki misafirler arasında Asaf'ın aşık olduğu kız da vardır. Özdemir Asaf şiirini kürsüde okurken salonu terk ettiği söylenir.

"Sana gitme demeyeceğim
Ama gitme Lavinia
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme Lavinia"

Lavinia gitti.

Özdemir Asaf'ın büyük bir tutkuyla aşık olduğu ve karşılık alamadığı kişi Mevhibe Meziyet Beyat'tır.

Mevhibe Meziyet Beyat kimdir? 


"2 Mayıs 1925’te İstanbul’da doğmuş hepimizin Lavinia diye tanıdığı Mevhibe Beyat. Eski bir valinin kızı olan Beyat, Güzel Sanatlar Akademisini bitirdikten sonra resim öğretmenliği ve stilistlik yapmış. O kadar güzel bir kadınmış ki bu sebepten bir çok erkeğin kalbini yakmış.
Mevhibe Meziyet Beyat, Mevhibe’ye sırılsıklam aşık olmuş fakat bu aşk karşılıksızdır.
Çünkü Lavinia, Özdemir Asaf’a değil, ünlü ressam ve hocası Edip Hakkı Köseoğlu’na aşıktır. Mevhibe Hanım’ın hayatında ikinci aşık olduğu erkek ise sıkı durun; Gazeteci İlhan Selçuk’tan başkası değildir.
Fakat İlhan Selçuk o yıllarda hızlı bir hayat sürdüğünden olacak ki doğru bir aday olmayacaktır Mevhibe Hanım için..
Ve bunun üzerine bizim ünlü Lavinia’mız oyuncu Öztürk Serengil’le evlenir. Fakat bu evlilik de uzun sürmez.
Mevhibe’nin en yakın arkadaşı Melda Kaptana onun için şöyle söylemiş;

“Öylesine özel ve farklı bir kadındı ki, kitap yazsanız yetmez.”
ve şöyle sorulmuş:
Niçin bütün erkekler âşık oluyordu Mevhibe Beyat”a; sırf güzelliği, albenisi yüzünden mi?
Cevap şu olmuş: “Korkunç bir sezgi gücü vardı Mevhibe”nin. Yüzünüze bakar bakmaz, sizi tanır, anlar, ruhunuzun en derin köşelerine kadar kavrardı. Küçücük bir bakıştan, mimikten, jestten tüm karakter haritanızı çıkarabilirdi. Özdemir Asaf bu yüzden ona “Öldürmekten daha beter anlıyorsun insanı” demişti. Çok keskin gözleri vardı.”
Ben Bir Bizans Bahçesinde Büyüdüm adlı anı kitabının bir yerinde;
“İlhan Selçuk”a 14 Şubat Sevgililer Günü yazısı yazdıran Lavinia ona uzaktan uzağa aşık olan Oktay Akbal”ın bir hikayesindeki Hisya”ydı aynı zamanda. Laleli”de Harikzadegan Apartmanları”nın kapısında buluşup konuşan delikanlıların Violetta”sıydı.
O sıralarda ünlü olan bir tangonun adıydı bu ve delikanlılar, Mevhibe onlara gülümseyerek geçerken ıslıkla bu melodiyi çalardı.

Mevhibe Beyat, Güzel Sanatlar Akademisi”nde okurken mimar arkadaşları ona Gilda diye seslenirdi. Rita Hayworth”un o yıllarda büyük beğeni kazanan “Gilda” filminden mülhem… Kızılkahve rengi, iri dalgalı, parlak ve çok güzel saçları vardı. Adalet Cimcoz da Marilyn Monroe”ya benzettiği için onu “Marlin” diye çağırırdı. Güzelliğini hiç önemsemezdi. Zaten insan sıcaklığı, insanlara anlayarak yaklaşması ve sezgisi, güzelliğinin üstündeydi.”
Lavinia, Özdemir asaf'ın kalbinde ve şiirlerinde derin izler bırakarak gitmiştir.
Aşk şiirlerinden oluşan bu kitapta okuduğunuz şiirler sizde derin izler bırakacaktır. İkili, dörtlü şiirleri ile hafızamızda yer edinmiştir. Şiiri aza indirgeme sanatını kelimeleri ustalık ile seçmiştir. Eğer hala Özdemir Asaf ile tanışmadıysanız ona bir şans verebilirsiniz.
“Lavinia

Sana gitme demeyeceğim.
Üşüyorsun ceketimi al.
Günün en güzel saatleri bunlar.
Yanımda kal.


Sana gitme demeyeceğim.
Yine de sen bilirsin.
Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim,
İncinirsin.


Sana gitme demeyeceğim,
Ama gitme, Lavinia.
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme, Lavinia.”


“Yalnızlık paylaşılmaz
Paylaşılırsa yalnızlık olmaz.”



"Bugün Ve Bugün

Öyle çabuk geçiyor ki günler 
Hele sen de bir bak hayatına.
Daha dün doğmuşuz sanki 
Yeni okula başlamışız
Yeni sevmişiz

Öyle çabuk geçiyor ki günler 
Hele sen de bir bak hayatına 
Yarın bitecek sanki her şey
Yarın ölecek gibiyiz.

Daha doymamışız yaşamasına
Günlerimiz dün bir, bugün iki
Sakın bir şey bırakma yarına
Yarın yok ki."

Kitaba puanım: 10/10
Keyifle okumalar. :)



You Might Also Like

0 yorum